<< Vorige pagina

16 mei 2019

Princetrofee voor taal: filmpjes over liefdesbrieven


Liefdesbrieven. Dat was het thema van de taalwedstrijd die de afdeling Graafschap Loon dit jaar voor de vierde keer organiseerde voor leerlingen van het secundair (middelbaar) onderwijs in de brede regio van Hasselt. De vereiste presentatievorm was een filmpje in YouTube-formaat van maximaal drie minuten, dat door verzorgde en stijlvolle taal ondersteund moet worden. Twaalf inzendingen mocht onze jury bekijken, herbekijken en beoordelen. De filmpjes zijn de moeite waard…

 

 

 

Liefdesmoord. Last post. Lieve ik. Als ik val sta ik op. De titels van de ingezonden filmpjes waren net zo divers als de filmpjes zelf. Het was een goede 'oogst' voor de afdeling Graafschap Loon, die de taalwedstrijd organiseert omdat ze, net als alle andere afdelingen, veel belang hecht aan verzorgde taal en taalvaardigheden.

 

Twee winnaars

 

Uiteindelijk waren er twee winnaars. De Loonse Princejury oordeelde dat een OKAN-klas (Onthaal Klas voor Anderstalige Nieuwkomers) met de hoogste eer naar huis kon gaan. De OKAN-groep van de school HAST maakte een aanstekelijk filmpje waaruit een energiek enthousiasme voor onze taal blijkt. Tevens waren de gekozen achtergrondmuziek ('Praat Nederlands met me') én de hierop geënte choreografie sterke dragers van de 'liefdesboodschap'.

 

 

Goudvis

 

In de categorie secundair onderwijs was de groep van 6WWi (wetenschappen-wiskunde) van het Sint-Jozefinstituut van Bokrijk de verdiende winnaar. Hun filmpje 'Een goudvis in de diepzee' vertelt een authentiek liefdesverhaal op een geactualiseerde en dynamische wijze. Het gehanteerde taalgebruik is verzorgd en verstaanbaar Nederlands. De verhaallijn kent een emotionele spanningsboog waarbij de gekozen muziek de beeldtaal ondersteunt.

 

 

Prijs

 

Begin mei kon de jury, die bestond uit leden van onze afdeling, de gelukkige groep jongeren van SJIBokrijk én hun begeleiders verrassen met een mooie prijs: een bezoek aan een escaperoom, met daarna een hapje en een drankje. Het tweede luik van de prijs, de uitreiking aan de OKAN-jongeren, volgt in juni met een 'pizza in het park'.

 

Vijfde editie

 

Op naar de vijfde editie nu! Ook in het schooljaar 2019-2020 willen wij door deze taalwedstrijd jongeren aanspreken om op een leuke wijze toch bewust met onze mooie taal bezig te zijn. Onze jeugd heeft mee de toekomst van onze moedertaal in handen…

 

Jef Schoofs
Verantwoordelijke NT&C afdeling Graafschap Loon


ReactiesTerug naar overzicht »