<< Vorige pagina

15 november 2017

Gewestdagen Buitenland in Londen: De Lage Landen in het Verenigd Koninkrijk


Wie had dat verwacht? 150 Princegasten uit de ganse wereld kwamen onze 18 Londense leden vereren met hun aanwezigheid tijdens de gewestdagen Buitenland. Hoewel we op het laatste moment dankzij een serieuze inspanning de groep hebben kunnen uitbreiden, stonden er toch nog meer dan vijftig vrienden op onze wachtlijst. De unieke locaties en veiligheidsvoorschriften lieten ons echter niet toe de groep nog verder uit te breiden.

 

In ons ‘base camp‘, het Club Quarters hotel nabij Trafalgar Square, startten we op vrijdagavond met een uitgebreide welkomstreceptie, ons vriendelijk aangeboden door Nic Van der Marliere, lid van de Orde Londen en Algemeen Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zowel de (nieuwe) Belgische als de Nederlandse ambassadeur waren aanwezig met hun echtgenotes. Beide Excellenties gaven ons zeer gewaardeerde toespraken, mooi inspelend op de rode draad tijdens deze gewestdagen: De Lage Landen in het Verenigd Koninkrijk – Het Verenigd Koninkrijk in de Lage Landen, gezien doorheen de geschiedenis, taal, cultuur, politiek en levenswijze, nu en straks. Waar de Nederlandse ambassadeur ons met een zeer toepasselijk inleidingsrede vergastte, was de Belgische Ambassadeur dan weer op maandagmiddag terug in ons midden aanwezig om tevens de afsluitingsrede uit te spreken en ons een goede vaart te wensen.

 

 

Dutch church

 

De Nederlandse Kerk in het hartje van de City of Londen – de oudste Nederlandse Gereformeerde Kerk ter wereld, met als hoofd de Engelse Koningin - verwelkomde ons op zaterdagmorgen voor een boeiend en aangenaam programma met drie uiteenlopende lezingen: over de Dutch Church in Londen door Maurits Ruis, de invloed van de Lage Landen in het Verenigd Koninkrijk door reverend Canon Paul Wright (de persoonlijke kapelaan van Hare Majesteit the Queen), gevolgd door een even bijblijvende, doch kritische kijk op ons energieverbruik ten opzichte van de Europese energiepolitiek en –strategie, ons gebracht door ons Londens OvdP-lid professor Jef Ongena.

Tussendoor werden we muzikaal verwend met een historisch zeer toepasselijk repertoire, ons ten gehore gebracht door leden van The Chinthurst Consort, onder leiding van alweer Londens stichtend lid Bruno Stalmans, en de majestueuze stem van de Vlaamse sopraan Cristel De Meulder.

 

          

 

Estafette-systeem

 

Via ons estafette-systeem – met Londense leden met een rode OvdP-paraplu op elke hoek van de straat - werd iedereen dan van de Dutch Church naar de pub Counting House geloodst, voor een fijnproevertje van typische Engelse gerechten. Dit uiteraard om te bewijzen dat er in Engeland wel degelijk goed gegeten kan worden.

Zaterdagnamiddag waren we dan weer te gast in de privé-woningen van het Engelse Vorstenhuis (en de eerste Belgische Koning, Leopold I): St James’s Palace en de Chapels Royal, de Queen’s Chapel, met het nabijgelegen Marlborough House, nu het hoofdkwartier van het Gemenebest. Reverend Canon Paul Wright had speciaal voor de Orde van de Prince in de Kapel van St James’s Palace gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de Crown Jewels’ collectie laten aanrukken. Vandaar dat we plots, doch zeer discreet en vriendelijk, twee gewapende lijfwachten in onze groep mochten tellen.

 

Trompetgeschal

 

’s Avonds werden alle stoppen uitgetrokken voor een spetterend banket, in vol ornaat, met decoraties en trompetgeschal, alweer in een exclusieve locatie: de gronden en de Long Room van Armoury House, het Clubhouse van de Honorary Artillery Company in de City of Londen. Gelukkig liet het Engelse zonnige weer het toe om de receptie buiten te genieten, met een spectaculair optreden en een demonstratie van de ‘Pikemen en Musketeers’, begeleid door hun historische militaire muziekband, in vol harnas en met hun lansen en musketten. President Godelieve Laureys, Nic van der Marliere en de Londense voorzitter mochten een musket uitproberen – gelukkig zonder (letterlijk) hun vingers te verbranden. De memorabele tafelrede door Nic Van der Marliere, uit erkentelijkheid voor de Orde in vol uniform, was historisch en een unieke parel voor het oor.

 

 

 

Flanders Fields

 

Zondagmorgen had kapitein Andrew Wallis, de commandant van de Pikemen en Musketeers en de lijfwacht ven de Mayor of the City, als curator van het Guards Museum in de Wellington Barracks nabij Buckingham Palace, ervoor gezorgd dat we een drieluik mochten meemaken. Als eerste was er een speciale Memorial Ceremony aan de Flanders Fields Memorial Garden. Na een ontroerende inleiding over het ontstaan van dit nieuwe monument legde President Godelieve Laureys een krans, uit erkentelijkheid en dankbare herdenking aan allen, zonder onderscheid, die gestreden hebben om onze huidige volkeren, hun taal, cultuur en hun eigenheid te kunnen behouden, ondanks de vreselijke strijd, zowel honderd jaar geleden, als vandaag.

 

 

Berenmutsen

 

Daarna mochten we allen op de eerste rij staan om de Welsh Guards en hun muziekband, met de fameuze berenmutsen, vlak voor onze neus te zien paraderen, alvorens ze de wacht optrokken aan Buckingham Palace. Met militaire precisie was het dan net tijd om in de Guards Chapel, de grootse Britse militaire kapel, bij de aanvang van de dienst te worden verwelkomd door kapelaan reverend Stephen Dunwoody, met prachtige muziek door het koor, met alweer majestueus orgelspel en de band van de Royal Yeomanry.

 

Houses of Parliament

 

Na een verdiende, rustige zondagnamiddag – de voorzitters Buitenland vergaderden ondertussen in base camp met gewestpresident Rutger Hornikx en President Godelieve Laureys – stond ons op maandagmorgen een bezoek te wachten aan de beide Houses of Parliament (de House of Commons en de House of Lords). Dit was ons speciaal aangeboden door de Deputy Leader of the House of Lords, The Earl Howe. De Earl Howe had ons op zaterdagavond, tezamen met Countess Howe, al vergezeld bij het banket, en hij was, met vijf gidsen, onze persoonlijke gastheer in het parlement.

 

Afscheidsbuffet

 

Voor het afscheidsbuffet reden of wandelden we terug naar ons hotel. Ad rem en met voor ieder wat wils werd dit buffet verrijkt door Anne Marie Verstraeten, stichtend lid van OvdP-Londen. Als hoofd van BNP Paribas UK was zij ’s morgens vroeg speciaal uit New York overgevlogen (haar sympathieke echtgenoot achterlatend) om ons te kunnen toespreken onder de zeer actuele titel ‘ Londen, een wereld grootstad – een toekomstvisie’.

Het was druk en veel werk, doch alle Londense leden hebben er oprecht van genoten. De kas is niet leeggeplunderd, de vriendschap en tolerantie is verstevigd, en de Crown Jewels zijn nog altijd op hun plaats. We hopen waarachtig dat al onze gasten er een echte gedachtensouvenir, en geen kater, aan overgehouden hebben. Dank voor jullie komst, en tot ziens in Londen of…!

 

Deze gewestdagen waren niet mogelijk geweest zonder de uitzonderlijke inspanning, steun en begrip van alle instanties en personen die ons geholpen hebben - in de eerste plaats Elisabeth Delahaye-van Odijk, onze penningmeester.

 

Wim Blancke

Voorzitter afdeling Londen

 




Terug naar overzicht »