<< Vorige pagina

09 november 2017

ALD Leuven: van Collegium Trilingue tot nanotechnologie


‘Leuven. Eeuwenoud, springlevend.’ Zo presenteert de stad zich aan de buitenwereld en zo heeft het gewest Brabant-Oost Leuven ook gepresenteerd aan de deelnemers van de Algemene Ledendag. Met bijna 600 zijn de leden en hun partners naar Leuven gekomen om verleden en toekomst van de stad en de universiteit te leren kennen. Ruud Hendrickx, als gewestpresident de grote gastheer, blikt terug.

 

 

‘Leuven, een universiteitsstad toen en nu’ was het thema van de twee dagen. Zaterdag stond geheel in het teken van het verleden, zondag in het teken van de toekomst. Zaterdag werd opgehangen aan de vijfhonderdste verjaardag van het Collegium Trilingue, met Erasmus als drijvende kracht. Zondag toonden de stad en de universiteit wat ons op het gebied van technologie en gezondheidszorg te wachten staat.

 

Academische zitting

 

Voor mij begint de Algemene Ledendag vrijdagavond laat. Om tien uur ’s avonds breng ik twintig postbakken met congresmapjes naar de Jubileumzaal van de Universiteitshal, zodat die morgen om halfnegen klaarliggen voor de honderden mensen die we verwachten. De cateraar is op dat moment in de warme zaal druk bezig met het installeren van tafels en ander materiaal, voor de grote dag morgen.

Zaterdagochtend loopt de ontvangst als een tierelier. De oude lakenhal, die nu onderdak biedt aan de diensten van de rector van de universiteit, is het indrukwekkende decor van een groot deel van de dag. Voor vele Princeleden is het een prettig weerzien met hun alma mater, voor anderen is het de eerste kennismaking met het architecturale erfgoed van de universiteit.

 

Grootste aula

 

 

Van de Jubileumzaal worden de deelnemers begeleid naar de Pieter De Somer-aula, de grootste aula van de universiteit in het centrum van de stad. Dat doen de leerlingen van de Leuvense circusschool. Toen we hen maandenlang geleden vroegen of ze voor ons wilden laten zien wat ze kunnen, kon hun geluk niet op. Op eenwielers of stelten, jonglerend en dansend, loodsen ze de Princeleden en andere deelnemers door de straten, pleinen en gebouwen van de binnenstad. ‘De lof der zotheid’ van Erasmus is niet ver weg.

 

 

Impressionant

 

Achter het spreekgestoelte ziet de goedgevulde aula er impressionant uit. In mijn openingswoord beklemtoon ik dat het organiseren van een Algemene Ledendag niet meer het werk van één afdeling alleen kan zijn. Het ‘harde labeur’ dat ermee gepaard gaat, kan beter door een gewest gedaan worden. Ik dank dan ook de acht afdelingen van Brabant-Oost voor de prettige samenwerking. Later zal ik horen van leden van het organisatiecomité dat samen werken aan deze ledendag heel wat vriendschappen over de afdelingsgrenzen heen heeft doen ontstaan. De amicitia ten top.

 

 

Collegium Trilingue

 

Katelijne Boon, presentatrice bij Klara en mijn collega bij de VRT, praat de ochtend aan elkaar. De eerste spreker, professor Jan Papy, schetst het ontstaan en het succes van het Collegium Trilingue onder de bezielende leiding van Erasmus. De kwaliteit van het onderwijs dat er wordt gegeven, staat buiten kijf en het college brengt dan ook grote geleerden voort. Nu nog steeds heeft het naam en faam, al blijft er van de gebouwen zelf, weggestopt in een huizenblok midden in de stad, niet veel meer over.

 

 

Veertig colleges

 

Edward De Maesschalck (afdeling Leuven-Arenberg) heeft het als tweede spreker over de veertig (!) colleges die Leuven ooit rijk was. Was Leuven niet door de Fransen en later de Duitsers onder de voet gelopen, dan was het nu volgens hem het Oxford of Cambridge van continentaal Europa. Hij schetst het leven van de rijkere studenten in de colleges en van de armere studenten in de pedagogieën, met namen als de Valk en – niet echt wat je bij een chique universiteit zou verwachten – het Varken.

 

 

Lichtbaken

 

De derde spreker is professor Rik Torfs, voormalig rector van de universiteit. Hij licht de universiteit kritisch door, wat hij zich nu naar eigen zeggen meer kan veroorloven dan toen hij zelf aan het roer stond. Universiteiten zijn volgens hem een lichtbaken, maar soms helaas ook een dwaallicht. Hij breekt een lans voor de maatschappelijke rol van de universiteit, voor een kritische zelfreflectie bij docenten bij de waarheidszoeking en – omdat hij voor een Princegezelschap spreekt – voor Nederlandstalige opleidingen, zeker in de bacheloropleiding.

 

 

 

Presidente Godelieve Laureys sluit af met een overzicht van wat ze samen met het bestuur al gerealiseerd heeft en wat ze nog allemaal wil doen. Bijna terloops zegt ze dat de Orde meer naar buiten moet komen. Geen protest in de zaal, stelt ze later met plezier vast.

 

 

Haute dogs

 

                                        

 

Voor de lunch worden de deelnemers weer in de Jubileumzaal verwacht. Ook culinair mag Leuven er zijn. De deelnemers worden vergast op de ‘haute dogs’ van tv-kok Jeroen Meus, die zijn programma opneemt in het pand ‘De dry coppen’, oorspronkelijk een herberg aan de achterkant van het Collegium Trilingue. Toeval bestaat niet tijdens onze Algemene Ledendag. De dorstigen worden uiteraard gelaafd door de lokale brouwer, Stella Artois.

             

Afgekleumd

 

Na de lunch gaat het gezelschap de stad in. Jammer dat het zo guur en koud is, er wordt wat afgekleumd, maar het is niet anders. De deelnemers kunnen kiezen uit tien activiteiten, waaronder een virtuele wandeling door de stad voor degenen die wat minder goed te been zijn. De Leuvense gidsen, onder wie een aantal Princeleden, brengen de wandelaars naar bekende en minder bekende plekken in Leuven. Uiteraard lopen sommigen langs de Leuvense colleges en de Vismarkt, waar nog een klein stukje van het Collegium Trilingue te zien is.

 

 

 

 

 

 

 

Een symbolisch belangrijk element van dat stukje van het Collegium Trilingue is deze wenteltrap.  Wentelsteen genoemd.  Meteen ook de titel van de historische roman van Princelid Joris Tulkens, onlangs verschenen bij Davidsfonds.

 

 

 

 

 

Ecologische uitdagingen

 

Sommige wandelingen focussen op het verleden van de stad, met een bezoek aan de schatkamer van de Sint-Pieterskerk, het Groot Begijnhof of de oude colleges. Ikzelf doe de ‘CERA-goodwalk’, met oog voor de stadsontwikkeling en de ecologische uitdagingen die daarmee gepaard gaan. De jonge gids hoort me uit over de Prince en stelt dat ze als historica wel belangstelling heeft voor zo’n vereniging. We moeten dringend jonge mensen makkelijk toegang tot de Orde geven, noteer ik voor mezelf.

 

Koor

 

 

Het diner heeft plaats in de Jubileumzaal van de Universiteitshal, waar geen tafel of stoel meer bij kan. En daar wacht de deelnemers een eerste verrassing. Het Leuvens Universitair Koor heeft zich opgesteld op de hoogste treden van de monumentale trap die naar de zaal leidt. Sommige Princeleden zijn zo onder de indruk van het gezang dat ze niet de zaal in willen, ondanks aandringen, zolang het koor zingt. Met een flinke file op de trap als gevolg.

 

Doorgestoken kaart

 

                  

 

Tijdens het diner ontstaat er tumult, als een van de serveersters met een knal een dienblad laat vallen en een andere serveerster haar en plein public de huid vol scheldt. Doorgestoken kaart, uiteraard. Een tweede verrassing voor de gasten. Ongemerkt hebben zes studenten van de operaopleiding van het Lemmensinstituut, een deel van de Leuvense universiteit, zich onder de kelners begeven en de knal is voor hen het sein om aan hun optreden te beginnen. Onder begeleiding van pianist Peter Jeurissen brengen ze nummers uit bekende opera’s en musicals, terwijl ze tussen de tafels door lopen. Een luid applaus is hun beloning.

 

Overblijvers

 

 

Na een extra uurtje nachtrust – de wintertijd is intussen ingegaan – zijn een 300 overblijvers zondagochtend weer paraat bij het kasteel van Arenberg in Heverlee, ook een pareltje van de universiteit. Een deel van hen bezoekt met een gids het kasteel zelf, een andere groep wordt met de bus naar het universitair ziekenhuis Gasthuisberg gebracht (niet wegens ziekte, voor alle duidelijkheid), een derde groep wandelt naar het technologisch onderzoekscentrum IMEC. De operationeel directeur van het UZ Gasthuisberg, dr. Wim Tambeur, geeft toelichting bij de plannen om van Gasthuisberg een Health Science Campus te maken, waar onderzoek, onderwijs en zorg hand in hand gaan. Op ‘de berg’ verrijst een heuse stad.

 

Nanotechnologie

 

Bij IMEC leren de bezoekers en ik van gewezen ceo en Princelid Gilbert Declerck (afdeling Kortenberg) welk onderzoek het bedrijf verricht naar nanotechnologie en de toepassing ervan in de gezondheidszorg. Directeur Johan Merlevede van Leuven MindGate presenteert Leuven als toegangspoort voor de technologische en creatieve sector. Met blauwe beschermhoezen over onze schoenen mogen we ook even kijken naar de ‘clean room’, de stofvrije ruimte waar chips – computerchips, wel te verstaan – worden gebakken en onderzocht.

 

Lodewijk XIV

 

 

De lunch wordt geserveerd in de statige salons van het kasteel van Arenberg. In de tekenzaal van het kasteel, de plek waar de architectuurstudenten hun maquettes maken, wacht de deelnemers nog een verrassing van formaat. De tafels hebben we zondagochtend in alle vroegte aan de kant geschoven voor een concert van Capella Nova, onder leiding van Princelid Marleen Reynders (afdeling Leuven). Ze brengen muziek zoals die aan het hof van Lodewijk XIV klonk, met als hoogtepunt ‘Les plaisirs de Versailles’ van Marc-Antoine Charpentier. Een geslaagde afsluiter van twee dagen vol geschiedenis, technologie en cultuur.

 

 

Nederland-Oost

 

Ik ben een gelukkige gewestpresident. Veel Princeleden hebben me gefeliciteerd voor de Algemene Ledendag. Brabant-Oost geeft nu het stokje door aan Nederland-Oost. Plaats en tijd staan nog niet vast als ik dit schrijf. Het thema min of meer wel: het zal gaan over taalverwerving, laaggeletterdheid, meertaligheid. Als neerlandicus en gewestpresident kijk ik daarnaar uit.

 

Ruud Hendrickx
Gewestpresident Brabant-Oost

 

Foto's: Dirk Dejaeghere

 

 

 

Alle foto's zien (bijna 200 exemplaren)? Klik dan hier .

 

De powerpoints van de presentaties tijdens de academische zitting zijn hier te vinden.




Terug naar overzicht »