16 januari 2020

Boekpresentatie Ordelid: ‘Mijn naam is Selma’


Princelid Selma van de Perre (stichtend lid van de afdeling Londen) was deze maand niet weg te slaan uit de Nederlandse pers vanwege het boek waarin ze beschrijft hoe ze Ravensbrück heeft overleefd. "Niemand zal Selma van de Perre vergeten", kopte het NRC. "Iedere dag ben ik blij dat ik leef", was de kop in het AD. De talkshow DWDD (De Wereld Draait Door) ging de hele aflevering over haar. Eind 2018 schreven we in PrincEzine onder de titel 'Een heldin in ons midden' ook al over haar levensverhaal. De presentatie van haar boek 'Mijn naam is Selma' in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam bleef eerder deze maand evenmin onopgemerkt. Het gewest Buitenland was erbij aanwezig.

 

Selma, geboren in Amsterdam in 1922, was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dat moment had het feit dat ze joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar toen werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet. Onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land.

 

Ravensbrück

 

Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

 

Londen

 

Kort na de oorlog vertrok Selma naar Londen. Ze werkte daar voor de BBC en leerde haar latere echtgenoot kennen, de Belgische journalist Hugo van de Perre. Ook werkte ze jarenlang als buitenlandcorrespondent, onder meer voor AVRO/Televizier. In 1983 ontving Selma het Nederlandse Verzetsherdenkingskruis. Selma woont in Londen en heeft een zoon.

 

Reden

 

Ik had het voorrecht om aanwezig te zijn bij de boekpresentatie januari. Veel bekenden en vrienden van Selma uit de oorlog, of hun kinderen waren aanwezig. Selma, 97 jaar, vertelde onvermoeibaar over haar leven en over haar man Hugo van de Perre (zoon van de oprichter van De Standaard). De reden dat ze na vele jaren besloot om haar verhaal op te schrijven, is "omdat er in Engeland zo ontzettend weinig bekend is over het verzet in Nederland".

 

 

 

Vriendschap

 

Vriendschap en tolerantie waren sleutelwoorden in de boodschap van Selma van de Perre tijdens de presentatie van haar boek. Vriendschap komt over als een onmisbaar element om te leven en te overleven in haar zojuist uitgekomen boek. "Hechte vriendschappen waren absoluut essentieel om te kunnen overleven. Je had mensen nodig die om je gaven en die je zouden helpen als je in de problemen zat." Tolerantie noemt zij ontzettend belangrijk, om de wrijvingen in het (dagelijks) leven niet te laten escaleren tot gevechten en tot oorlog. Op de terugweg las ik al een flink deel van haar boek. Ik beveel het van harte aan.

 

Rutger Hornikx

 


In maart 2020 zal Selma te zien zijn in de tv-serie 'In de voetsporen van de bevrijding'. Philip Freriks bezocht met haar het concentratiekamp Ravensbrück.

 

Enkele passages uit het oorspronkelijk Engelstalige boek zijn hier te vinden.

 


Selma van de Perre en Rutger Hornikx.

 


Reacties