28 juni 2019

Boek Ordelid over de ten onrechte onbekend gebleven schilder Jean Baptiste Discart


In zijn meest recente boek brengt voormalig voorzitter van de afdeling Utrecht Theo Kralt de naar zijn mening ten onrechte onbekend gebleven Oostenrijks-Franse schilder Jean Baptiste Discart (1855-1940) terug tot leven. 'Jean Baptiste Discart (1855-1940), oriëntalistische schilderijen en Nederlandse portretten' werd op 25 juni in stijl gepresenteerd in de residentie van de Oostenrijkse ambassadeur in Den Haag. Het boek bevat een levensschets van de schilder en alle vijftig Nederlandse portretten worden er afzonderlijk in besproken. Daarnaast is er een catalogus in kleurenfotografie.

 


De Oostenrijkse ambassadeur dr. Heidemaria Gürer heet de gasten welkom.

 

In de eerste decennia van de twintigste eeuw werkte Jean Baptiste Discart in Den Haag. Hij vervaardigde er enige portretreeksen in opdracht van vooraanstaande, veelal adellijke Nederlandse families. In bijna alle gevallen zijn deze portretten alleen in particuliere collecties bewaard gebleven. De leden van deze families waren door huwelijken met elkaar verbonden. Een groot aantal van hen bekleedde functies aan het koninklijk hof. De contacten tussen Discart en de families bleven over de jaren heen in stand. Korte levensschetsen van de geportretteerden gaan in dit boek vergezeld met foto’s en – als die er zijn – afbeeldingen van portretten door andere, eerdere of latere schilders. In vergelijking met die schilderijen valt het werk van Discart op door een bepaalde ingetogenheid en soberheid.

 

 

     

 

Oriëntalistische schilderwerken

 

Discart begon zijn carrière in Parijs en Tanger met oriëntalistische schilderwerken. Deze schilderijen tonen het dagelijks leven in Marokko, de gebruiken, ambachten en tradities. Discarts oriëntalistische schilderijen worden gekenmerkt door realistische weergave, gelijkmatige lichtvoering, goede compositie en uitstekend kleurgebruik. Door zijn geboorte in Modena, toen behorend tot Oostenrijk-Hongarije, en zijn opleiding aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen wordt Discart gerekend tot de Oostenrijkse oriëntalistische school, waartoe ook zijn studiegenoten Ludwig Deutsch en Rudolf Ernst behoorden. Vasthoudend aan de Oostenrijkse school verfijnde Discart geleidelijk aan zijn techniek in de portretkunst.

 

 

     

 

Naast zijn werk voor rijksoverheid en maatschappelijke organisaties publiceerde Theo Kralt onder andere over het landhuis Wielbergen en de familie Brantsen, Utrechtse binnenstadskerken en de restauratie van de Domkerk.

 


Aanbieding van het boek aan Rainer Stepan, een oud-collega van auteur Theo Kralt
van het Oostenrijkse Auswärtige Amt (Theo Kralt links).


Reacties

  • Door Albert de Bruijn op 29-06-2019

    Jaren speurwerk zijn samengevat in een uniek werk, waarin adelsgeschiedenis met oriëntalisme tot leven komen.

  • Door Theo Kralt op 30-06-2019

    Theo P.G. Kralt, Jean Baptiste Discart (1855-1940), oriëntalistische schilderijen en Nederlandse portretten, 192 blz., geïll f/c, ISBN 9789075879-759, 27,50 euro

    Het boek is te verkrijgen bij Uitgeverij Van Gruting, http://www.vangruting.nl