<< Vorige pagina

18 april 2018

Enthousiaste presentatie kinderboeken van de afdeling Curaçao


In de vorige PrincEzine schreef voorzitster Gerry Lendering van de afdeling Curaçao een artikel over de kinderboeken die de afdeling had laten maken om de taalontwikkeling van de kinderen op het eiland te stimuleren. Vorige maand was de officiële presentatie. Gewestpresident Schelde-Dommel Mia Lodewijckx was aanwezig en doet zeer enthousiast verslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De enthousiaste gewestpresident Schelde-Dommel  
Mia Lodewijckx (helemaal rechts).  

 

Bij de officiële boekvoorstelling van de kinderboeken 'Juny i Gerald ku fakansi' en ' Juny en Gerald op vakantie' was een groot aantal genodigden aanwezig: kinderen, familie, kennissen, collega's, taalkundigen, onderwijskundigen, sponsoren, leden van de afdeling, de Curaçaose minister van onderwijs, docenten Nederlands, schrijvers, acteurs en daarnaast nog vele genodigden uit de culturele wereld en het bedrijfsleven. Het kindermuseum van Curaçao was helemaal gevuld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Secretaris Frans heiligers heet de aanwezigen welkom.          

 

Getuige

 

Ik was bevoorrechte getuige van de boekvoorstelling en ik ben nog steeds onder de indruk van de enorme participatie van de leden van de afdeling, van hun toewijding, hun creativiteit en hun volharding. Hoe mooi was de locatie aangekleed door de Prince-afdeling! Onmiddellijk klopte mijn hart wat sneller toen ik, tussen de bomen, heel centraal, de Princevlag zag hangen, zo authentiek en zo puur, ontdaan van formele franjes, eenvoudig getuigend van wat ons Genootschap betekent (en schoon, want gewassen en gestreken door de voorzitster).

 

Kinderen

 

Frans Heiligers, secretaris van de afdeling, zette in het welkomstwoord onmiddellijk de juiste toon met de aanhef 'lieve kinderen'. De talrijk aanwezige kinderen kregen dan ook de hoofdrol op de boekvoorstelling. Alle andere aanwezigen, waaronder gezagsdragers en sponsoren, begrepen allemaal met een milde glimlach waar het echt om ging.

 

Totstandkoming

 

Afdelingsvoorzitter Gerry Lendering vertelde, met grote passie, over de totstandkoming van het boek. Over het schrijfproces met de leden van de afdeling, over de illustraties door en voor kinderen, over de doelstellingen en over wat er met de twee kinderboeken ging gebeuren. Hoe meer ze vertelde, hoe groter de bewondering van de toehoorders. Vreugde, verdriet en verbondenheid omringden haar verhaal. En hoe stil kan een publiek zijn als de medewerkers aan het boek worden genoemd, die tijdens het schrijfproces overleden zijn.

 

   Afdelingsvoorzitter Gerry Lendering vertelt over de totstandkoming van de kinderboeken.

 

Boekfragmenten

 

Gerry wist beter dan wie dan ook voor wie de hoofdrol was weggelegd en ze gaf dan ook vol enthousiasme het woord aan de kinderen. Gabriella en Shaydee lazen boekfragmenten voor in het Nederlands en het Papiamentu. Alle kinderen zaten bij hen, en luisterden aandachtig. En boven de kinderen hing de vlag van de Orde, als een canvas, misschien ooit ook als een baken, dat hun toekomst richting geeft.

 


De kinderen worden stukken uit de boeken voorgelezen.

 

NT&C

 

Na het voorlezen mocht ikzelf enkele woorden richten tot de genodigden. Met veel genoegen sprak ik over de doelstellingen van de Orde en vooral over NT&C. Op vraag van de afdeling stond ik ook even stil bij het belang van meertaligheid. Daarnaast opstapjes naar belangstelling voor taal in het algemeen, naar flexibiliteit van de geest, naar respect voor andere culturen en naar een verdraagzame samenleving.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gewestpresident Schelde-Dommel Mia Lodewijckx over  
de Orde, NT&C en meertaligheid.  

 

Buurvrouw broodtrommel

 

Wat een verfrissing bracht Buurvrouw broodtrommel daarna, met haar koningsblauwe rubberen laarsjes aan en een roze strohoed op haar hoofd. Onmiddellijk veroverde ze het hart van de kinderen en speelde ze in op een verhaal uit het boek, over winnen en verliezen. En vooraleer de kinderen spelend het bos introkken, zongen we samen met hen een liedje, iedereen zong mee, ook de minister!

 


Buurvrouw broodtrommel over winnen en verliezen.

 

Plechtig

 

Het was een plechtig moment toen alle schrijvers op het podium geroepen werden, samen met de minister, de illustratoren, de sponsoren en de directeur van het Kindermuseum. Iedereen kreeg het kinderboek aangeboden en zag de schoonheid ervan. En hoe ontzettend trots waren we toen we op de achterzijde lazen: 'Uitgegeven door Orde van den Prince, afdeling Curaçao'.

 

   
Minister van Onderwijs Alcalá-Wallé (rechts) bedankt alle betrokkenen en vooral de zeven schrijvers van de verhalen.

 

Minister

 

Minister van Onderwijs Alcalá-Wallé dankte allen die aan het NT&C-project hebben meegewerkt en met name de zeven schrijvers van de verhalen Guy Cozijns, Sidney Joubert, Diana Lebacs, Eric de Brabander, Margreet Joubert, Henri Burgers en Gerry Lendering. Penningmeester Fred Rabeling van de afdeling gaf een kort financieel overzicht en bedankte ook alle sponsoren, waaronder de Taalunie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied en de Orde van den Prince. Op het einde van het officiële gedeelte kreeg Gerry Lendering, meer dan verdiend, een prachtig boeket bloemen, een uiting van waardering voor haar ijver, haar enthousiasme en haar toewijding. Zonder haar, als spil van het project, waren de twee kinderboeken er nooit gekomen.

 


Illustrator Joy Kloppenburg wordt geprezen voor de prachtige illustraties, die zij met Naomi Noort maakte.

 


Schrijver Eric de Brabander krijgt de poster van de illustraties van zijn Bonaire-verhalen.

 

 

Feest

 

En dan was het feest! Borrelen, hapjes proeven, genieten van de swingende muziek van een live orkestje, aangename gesprekken voeren, boeken kopen, boeken laten signeren, ... Wat een avond! Toen de genodigden naar huis gingen, hielpen alle leden opruimen. Ook dan voelde je de verbondenheid, de oprechtheid, de amicitia, die zo sterk aanwezig was en is in de afdeling Curaçao. Het unieke NT&C-project reikt veel verder nog dan de krachtige taal- en cultuurdoelstellingen.

 


 

 

TV-journaal

 

Het hele eiland was 's avonds, via het TV-journaal, op de hoogte van het kinderboek en de voorstelling ervan. Men zag mooie beelden van de kinderen, de auteurs, de minister en... van de vlag van de Orde.

Dit kinderboekenproject zal afdelingen hopelijk inspireren om nieuwe NT&C-projecten tot stand te laten komen, met veel ledenparticipatie, verbondenheid en resultaat. Zo zullen de doelstellingen van ons Genootschap waargemaakt worden in creatieve projecten met concrete gevolgen over de hele wereld!

 

Hoe een klein eiland groot kan zijn, dat hebben we mogen ervaren en dat wil ik delen om te inspireren! Danki, y mashi mashi pabien, afdeling Curaçao.

 

Een zeer dankbare en trotse gewestpresident Schelde-Dommel (of had je dat nog niet gemerkt?).

 

Mia Lodewijckx

Gewestpresident Schelde-Dommel

 


Penningmeester Fred Rabeling verkoopt boeken. Hier aan Ronald Severing, medelid van de afdeling.

 

 

Of leden van de Orde de boeken kunnen kopen? Natuurlijk! Je kan eruit voorlezen en kinderen kunnen ze zelf ook lezen. Er komt zeker nog een praktische mededeling hierover.


ReactiesTerug naar overzicht »