<< Vorige pagina

14 maart 2018

Betere taalontwikkeling kinderen CuraƧao door een kinderboek van de Orde


De afdeling Curaçao heeft een kinderboek met verhalen laten schrijven door leden van de Orde. Het is verschenen in het Nederlands en in het Papiaments. Het doel: de taalontwikkeling van Curaçaose kinderen ondersteunen en stimuleren. Daarnaast kunnen de kinderen zich door de verhalen ook verbazen over de cultuurverschillen tussen Curaçao en Nederland.

 

     

 

De ontwikkeling van taal bij onze jeugd en jongeren vormt een belangrijke pijler voor de afdeling Curaçao van de Orde van den Prince. In 2012 en 2013 hebben we schrijfwedstrijden voor 15-jarigen georganiseerd en een gedichtenwedstrijd voor eindexamenkandidaten havo/vwo van twee scholen. Daarna ontstond het plan voor een boek. Een kinderboek. Een ambitieus plan, maar het proberen waard, dacht ik, met zoveel schrijvers en verhalenvertellers bij onze Orde. En in ieder geval allemaal kindervrienden.

 

Doel

 

Het 'project kinderboek' had en heeft als doel het ondersteunen en stimuleren van de taalontwikkeling van Curaçaose kinderen. Het middel: een boek uitgeven in twee talen, het Nederlands en het Papiaments. Beide talen zijn instructietalen tijdens het funderend onderwijs op Curaçao en verplichte eindexamenvakken in het secundair onderwijs. Bovendien zijn het op Curaçao allebei officiële talen. De boeken bevatten twaalf hoofdstukken met actuele verhalen. Ze laten de culturen van Curaçao en van Nederland zien door de ogen van twee jongens van tien jaar. Juny, die op Curaçao woont en Gerald, die er op vakantie komt. Gerald is vanuit Curaçao naar Nederland verhuisd, toen hij vier jaar oud was.


Avontuur

 

De 9 tot 12-jarigen voor wie de boeken 'Juny en Gerald op vakantie' en 'Juny i Gerald ku fakansi' bestemd zijn, gaan met de jongens op avontuur en verbazen zich met hen over de cultuurverschillen tussen beide landen. Ze worden meegevoerd naar de geschiedenis van Curaçao en Bonaire, beleven spel- en sportavonturen en genieten van de wonderschone natuur boven- en onder water. De boeken zijn overigens ook uitstekend geschikt om te worden voorgelezen aan kinderen vanaf zeven jaar.

 

Eigen leden

 

De verhalen zijn in het Nederlands geschreven door onze eigen leden, onder wie enkele gerenommeerde schrijvers: Eric de Brabander, Henri Burgers, Guy Cozijns, Margreet Joubert, Sidney Joubert, Els Langenfeld, Diana Lebacs, Gerry Lendering en Rudy Valter. Eric de Brabander heeft de verhalen afgeschreven van Els Langenfeld en Rudy Valter, die allebei helaas tijdens het project overleden. Eric droeg ook zorg voor de aansluiting van de diverse onderwerpen in de hoofdstukken. Daarna werden de hoofdstukken vertaald door Lucille Berry-Haseth en Sidney Joubert. En toen kwamen de uitgebreide correctierondes…

 

Illustraties

 

De illustraties bij de teksten zijn gemaakt door getalenteerde schoolmeisjes, Naomi Noort en Joy Kloppenburg. De procedure was: de verhalen bespreken, toepasselijke beelden bedenken, beslissen over de techniek en de kleuren en dan aan de slag. Ze zijn er ruim een jaar mee bezig geweest. De bijdrage van deze illustraties aan de boeken is enorm. Onze grafische vormgever Irving Schenker heeft prachtig werk verzet om de verhalen en illustraties zodanig in elkaar te passen, dat het geheel werkelijk schitterend is. Hij heeft daarbij ook zorg gedragen voor de uitvoering van de kleuradviezen van ons voormalig lid, Marie Lou Schoenmakers.

 

Geschonken

 

Van de twee maal 1250 boeken die gedrukt zijn, wordt het overgrote deel geschonken aan dertig scholen van het funderend onderwijs. Toegevoegd worden enkele lesbrieven, die samengesteld zijn door Christa Weijer (medelid en onze coördinator met de Taalunie) en mijzelf. Na de paasvakantie zullen de leden van de Orde de boeken gaan bezorgen op de scholen. Jeugdcentra, bibliotheken en het Children’s Museum Curaçao ontvangen ook exemplaren. De boeken zijn daarnaast te koop in lokale boekhandels en het Children’s Museum.

 

Waardering

 

Ik heb enorme waardering voor eenieder, die zijn medewerking, kennis en tijd heeft verleend aan deze buitengewone uitdaging: schrijvers, vertalers, correctoren, illustratoren en de vormgever. Onze penningmeester Fred Rabeling heeft als financieel expert op zeer deskundig wijze zorg gedragen voor de sponsoring. Het vertrouwen en de bijdragen van onze sponsoren heeft ons gesteund en gemotiveerd om het project deskundig en volwaardig af te ronden.

 

Aanbieding

 

De feestelijke aanbieding van de boeken vindt plaats op 16 maart 2018 in het kleurrijke en uitdagende Children’s Museum Curaçao. Een boekaanbieding met een kinderprogramma. De prachtige kroon op ons werk! Aanwezig is onze zeer gewaardeerde en betrokken gewestpresident Mia Lodewijckx en haar echtgenoot Marc. Daar zijn we trots op. Later in het jaar 2018 hopen we de boeken aan te kunnen aanbieden aan de Orde van den Prince, de Taalunie en het Curaçaohuis in Nederland.

 

 

Gerry E.F. Lendering-Hermsen

Voorzitter en Secretaris NT&C afdeling Curaçao


ReactiesTerug naar overzicht »