<< Vorige pagina

27 juni 2019

Amicitia en Tolerantia onder het Zuiderkruis: Sint-Genesius Rode – Beersel in Zuid-Afrika


Maanden later spreken we nog regelmatig als Princevrienden met elkaar over ‘die reis’. Namelijk, onze reis naar Zuid-Afrika van afgelopen februari. Een tocht die ons meer heeft geraakt dan we vooraf konden bevroeden. We waren wel van zins er een boeiende reis van te maken maar het was ver boven verwachting dat die reis ons zo zou raken. We hebben een blijvende interesse gekregen in dit land vol tegenstellingen. We zijn diepgaand verrijkt in onze vriendschap als Princeleden onder elkaar en met Princeleden uit Zuid-Afrika.

 

De bus rijdt gelijkmatig over de lange weg van Pretoria naar Bloemfontein en van daar verder naar Graaff Reinet, door het vlakke land van Oranje-Vrijstaat en vervolgens de Grote Karoo, op weg naar de Vallei der Verlatenheid. We zijn de indrukken van de afgelopen dagen nog aan het verwerken. Heen en weer geslingerd tussen het metershoge beeld van Nelson Mandela in Pretoria en het nabije controversiële Voortrekkersmonument, tussen het recente verleden en het verre verleden van twee miljoen jaar terug, toen de eerste Zuid-Afrikaanse, de Dinaledi-mens in de ‘cradle of humankind’ rondliep. We zijn zelfs afgedaald in de geologie van honderden miljoenen jaren terug, in de Kimberley-mijn de vindplaats van de beroemde Cullinan diamanten. Bovenal, we genieten nog na van het vriendschapsbezoek aan de afdeling Pretoria, met haar voorzitter Linette van de Merwe en professor Jackie Grobler, onze gids in Pretoria. Wat was dat een heerlijk verfrissende en open afdeling die ons meteen thuis deed voelen!

 

 


 

 

 

 

 

Linette van der Merwe (voorzitter afdeling Pretoria),
Anne Sobrie (voorzitter afdeling Sint-Genesius Rode – Beersel) en Leo Ravestijn (mede-organisator).

 

 

 

 

 

 

45-jarig jubileum

 

Toch zijn we pas op de derde dag van onze 14-daagse reis. Wat ons nog te wachten staat is een programma met een intense afwisseling van cultuur en natuur, van mens en dier, van stad en land, van schoonheid en lelijkheid, van afbraak en opbouw. Zuid-Afrika was onze keuze als reisbestemming ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum van de afdeling Sint Genesius Rode-Beersel. Een reis die zo’n jaar voorbereiding vergde en door de leden zelf in de steigers is gezet. Met de reiservaring van onze eigen leden, vooral Leo Ravestijn, de inspiratie van onze Princevriend Frank Judo en met het reisbureau Untamed Travelling (en hun uitstekende gids Duane Rankin) werd het een prachtig samenhangend reisplan.

We kunnen een uitgebreid verslag geven. Wie dat graag wil horen, is welkom contact met ons op te nemen. Laten we ons hier beperken tot enkele hoogtepunten, hetgeen u wellicht iets overbrengt van onze impressies en gevoelens.

 

Hartverwarmend onderwijsproject

 

Pretoria achter ons latend ervoeren we de spanning van zwart en wit in de armoedig aandoende Zuid-Afrikaanse gerechtelijke hoofdstad Bloemfontein. Vervolgens konden we genieten van het prachtige en vooral witte stadje Graaff Reinet. Maar eerst moesten we de overweldigende kracht van de natuur ervaren: een donderbui zonder weerga tijdens een avontuurlijke bergafdaling, die ons tot op het bot doorweekte.

De route verder vervolgend via Knysna bezochten we een hartverwarmend onderwijsproject, geleid door Isabelle De Smul-Brink en Remi en Lieve De Backer (ja, uit België) waar zwarte kinderen uit een van de vele deprimerende townships naschoolse aanvullende les krijgen die hun creativiteit en initiatief stimuleert. Thuis hebben die kinderen veelal te maken met werkeloosheid, armoede, kind-zwangerschappen en wat al niet. In het leslokaal en met ruimhartige steun onder meer van de Orde van den Prince opent zich een perspectief van hoop op een betere toekomst. Schrijnend wellicht: met de beperkte middelen kan Born in Africa (www.borninafrica.org/) niet iedereen ondersteunen. In één gezin kan het zijn dat het meest initiatiefrijke kind die extra kans wel krijgt en broers en zusjes niet. We ervaren dat in Zuid-Afrika gelijkheid voor allen nog een verre droom is.

 

Safaripark

 

Vooraleer we aan de befaamde tuinroute beginnen, hebben we nog een middag, nacht, en ochtend in het safaripark Gondwana. Terwijl we rond lunchtijd aankomen en van een verfrissend drankje genieten, moet ik plots het glas in de hand van mijn ega drukken en de filmcamera grijpen. Tussen de ‘toekoels’, onze nachtverblijven, komt een kudde olifanten aankuieren, om zich te laven aan… ons verlokkende zwembad. Zo worden we getrakteerd op puur natuur op niet meer dan 30 meter afstand.  De verrassing met wilde dieren blijft zich herhalen gedurende twee safaritrips, tijdens zonsondergang en tijdens zonsopgang. Leeuwen, giraffen, buffels, gnoes, nijlpaarden, springbokken (het nationale symbool), zebra’s en zelfs neushoorns.

 

 

Afrikaans

 

Verder rijdend door het prachtige landschap van wijngaarden en vergezichten op zee en bergen, komen we aan in Stellenbosch, de welbekende universiteitsstad. Alfred Schaffer en Andries Visagie van de vakgroep Afrikaans en Nederlands doen ons ervaren hoe rijk en poëtisch het Afrikaans is, en hoe nauw verbonden met onze Vlaamse en Nederlandse geschiedenis. Maar ook wat een worsteling het is om die taal als erfgoed en als investering in de toekomst te behouden en te ontdoen van het stigma de taal te zijn van de onderdrukker. De docenten hier tonen moed door tegenstrooms te zijn. Er is hoop want de belangstelling voor het Afrikaans groeit. Maar ook hier is er dringend nood aan consistente financiële ondersteuning. We denken: wellicht een uitdaging voor ons als OvdP in België en Nederland?

 

Beeldentuin

 

Hoogtepunten blijven volgen, soms te kort. Daaronder de beeldentuin van de beroemde kunstenaar Dylan Lewis. De ligging tussen de bergen, de spanning in de dieren die hij uit brons maakt, beneemt ons de adem. We willen blijven, maar moeten te snel weer verder. Want natuurlijk, Kaapstad mag niet ontbreken. We hebben er een rijk programma: bezoek aan de Bo-Kaap met de kleurige islamitische wijk, de botanische tuinen van Kirstenbosch, het Zeiss museum van modern art, lunch in een township opgevrolijkt met live muziek en een toespraak met boodschap van de zwarte eigenares van het restaurant. We waren opnieuw onder de indruk van het taal-engagement bij ons bezoek aan SASNEV, het Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland & Vlaandere. Sommigen genoten van avondlijke dans en muziek. De Tafelberg was helaas niet toegankelijk vanwege te veel wind, dat kan ook gebeuren.

 

 

Zo kwamen we aan het eind van onze reis met op de allerlaatste dag nog een bezoek aan de kaap waarvan de naam staat voor wat we dit prachtige land, zo vol contrasten en tegenstellingen en dat ons zo heeft geraakt, toewensen: De Goede Hoop.

 

Paul Timmers

Mede-secretaris afdeling Sint-Genesius Rode – Beersel


Reacties

  • Door hornikx.afdeling op 04-07-2019

    PROFICIAT! zowel de ontvangende afdelingen in Suid Afrika, als de bezoekende afdeling Sint-Genesius Rode – Beersel.
    Moge dit bezoek de banden met hen steviger maken, zoals het gewest Buitenland ook deed tijdens de GEWESTDAGEN in 2016.

    Rutger Hornikx, Gewestpresident Buitenland



Terug naar overzicht »